fbpx

Görög Ibolya előadása Online protokoll címmel a Budafok-Tétény Általános Ipartestület Székházában- Kovács Csaba beszámolója

Görög Ibolya neve már sokaknak ismerősen cseng itt a kerületben, hiszen immár másodjára hívta meg vendégül a helyi Ipartestület. A protokollszakértő tavalyi előadása olyannyira sikeres volt, hogy az akkor készült videó közel kilencezer megtekintésnél jár! Ezek a számok magukért beszélnek, így nem volt kérdés, hogy ezt az eseményt meg kell ismételni. Aki idén is eljött, már biztos lehetett benne, hogy az est folyamán nagyon szórakoztató és hasznos előadásban lesz része. Az idei előadás apropóját az egyre népszerűbb home office adta és az azzal kapcsolatos online protokollról tanulhattunk.
görög ibolya előadása

Görög Ibolya már ismerősként köszöntötte a hallgatóságot, szerencsére ismét szép számban jöttek érdeklődők. Az előadás elején a tavalyi protokoll szabályokat elenevítettük fel, mielőtt az új tematikára tért volna rá a szakértő.

A home office is munkahely

Görög Ibolya azzal kezdte az online világgal kapcsolatos gondolatait, hogy sajnos elfelejtettünk egymással beszélgetni. Annyira átvette a gép a társalgásunkat, hogy a szemtől-szemben kapcsolatok egyre ritkábban fordulnak elő. Így a munkahelyen történő munkavégzést sokkal emberibbnek érzi, hiszen ott az emberek találkoznak és legalább személyesen tudnak kommunikálni. Az emberi együttélés titkának az egymásra figyelést tartja a szakértő. Ezért fontosnak tartja, hogy annak ellenére is, hogy egyre népszerűbb ez a munkavégzési forma, az online térben is normalizáljuk a folyamatokat. Figyeljünk oda a a helyes e-mail küldés formájára, a helyesírásra, a telefonálási protokoll és úgy általában a virtuális kapcsolatokra vagy a számítógép előtti megjelenésünkre is.

Az üzleti levél és az email

Görög Ibolya véleménye szerint az e-mail borzasztóan hasznos, mivel gyorsabb mint a telefonálás és mivel írott dolog, ezért nyoma is marad. Viszont azt is kihangsúlyozta, hogy ennek ellenére ne engedjünk ki a kezünk közül hibásan megírt levelet. Ez ráadásul könnyen elkerülhető, hiszen szinte az összes levelezőrendszerben van már beépített helyesírás javító eszköz. Vegyük a fáradtságot és javítsuk ki a hibákat.
Ha e-mailt kapunk válaszoljunk rá, legkésőbb 24 órán belül, még akkor is, hogyha hosszabb válaszra várnak, legalább annyit, hogy megkaptuk a levelet, és 1 héten belül részletesen válaszolni fogunk.
A szakértő továbbá azt javasolta, szokjuk meg, hogy visszajelzünk, vagy állítsunk be egy automatikus választ.

Ha komoly ügyben írunk, például céges ajánlatot adunk vagy reklamációt fogalmazunk meg, akkor mindenképpen levél formájában tördeljük meg és úgy csatoljuk az emailünkhöz mellékletként. A csatolt levélen legyen fejléc, feladó, címzett, megszólítás, a szöveg, a dátum és a klauzula. 
Az e-mailben, ha nincs aláírás vagy egy általános, például info kezdetű email címre írunk, bátran használhatjuk a napszaknak megfelelő beköszönést. A hölgyem/ uram formula kerülendő!
Ha az e-mailben benne van az aláírásunk, pozíciónk, akkor is írjuk alá a levelünket az általunk elvárt megszólítással.
Amennyiben munkánk során idegen nyelven folytatunk levelezést, ügyeljünk arra, hogy a vezetéknevünket csupa nagybetűvel jelenítsük meg az aláírásunkban, hogy segítsük a külföldi partnert a helyes névhasználatban.

A telefonálás protokollja

A változó világ része, de nem jól használjunk. Nagyon hasznos, szükséges, de kezdi átvenni az irányítást felettünk.
A szakértő a hátrányai mellett tisztában van a készülékek előnyeivel is, de fontos, hogy ezekenek a használatára is kiterjed a protokoll. Többek között ügyeljünk arra, ha valakivel szemtől-szemben beszélünk, ne nézegessük percenként a telefonunkat, hanem tartsuk a  szemkontaktust. Ha tárgyalásról van szó kapcsoljuk is ki azt!
A mobiltelefonnak nem az a lényege, hogy azonnal felvegyünk, hanem az, hogy amint alkalmunk adódik vissza tudjuk hívni azt személyt, aki keresett minket. Hatalmas a különbség!

Amikor felvesszük a telefont, azonosítsuk magunkat, hogy a hívó fél tudja, hogy jó számot hívott. Viszont fontos, hogy ne húzzuk feleslegesen az időt egy végtelen bemutatkozással.
Amennyiben home officeban, munkaügyben hívnak ne csináljunk telefonálás közben más dolgokat. Ne együnk, ne pakoljunk, ne forogjunk a székünkben, mert ez mind bele fog hallatszódni a vonalba.

Amennyiben a hívás megszakad, mindig a hívó fél kezdeményezi az újrahívást.
Abban az esetben, ha hívnak minket, de az adott pillanatban nem tudjuk felvenni és kinyomjuk a telefon, mindenképpen hívjuk vissza azt, aki keresett, de nem kell megindokolni, hogy miért nem vettük fel.

Ma már kivétel nélkül mindegyik készülékkel lehet fotókat készíteni, szelfizni, de Görög Ibolya egy másik tematikájú előadására utalva (Hurrá nyaralunk – Nyaralásos illemtan címmel), példaként felhozta, hogy ennek is van protokollja. Ne fotózzunk például múzeumokban, templomokban. Nagyon sok kultúrában nem is szeretik, ha az utcán fotózunk. Erről minden esetben tájékozódjunk.

Virtuális kapcsolatok, megjelenés

Amire nagyon ügyeljünk amikor leülünk a laptophoz és online kapcsolatba lépünk valakivel, hogy mi van a háttérben. Ne legyen rumli, próbáljunk meg rendezett környezetet háttérnek választani és mindenképpen ellenőrizzük az éles kapcsolat előtt, hogy milyen lesz az összkép, hiszen erre is van lehetőség.

Online is vegyük fel a szemkontaktust, azaz ne a kijelzőt nézzük, hanem a kamerát, mert akkor fogunk a másik szemébe nézni.

Ne dőljünk hátra a székünkben, mert nem valóságos képet fog rólunk tükrözni és próbáljunk meg olyan asztalt választani, ahol fel tudjuk tenni a könyökünket is.

Vélhetően mindenkinek egyértelmű, de kamera előtt ne együnk és próbáljuk az ásítást is kerülni!

Online konferencia

Görög Ibolya az előadáson humorosan elmesélte, hogy részt vett egy online meetingen. Az itt szerzett tapasztalatait felhasználva a következőkre hívta fel a hallgatóság figyelmét: abban az esetben, ha videós konferenciáról van szó, ne kapcsoljuk ki a kameránkat; itt is öltözzünk fel normálisan. Amennyiben az előadó nem kéri, ne köszönjünk be a chat-en feleslegesen, hiszen ezzel folyamatosan meg fogjuk zavarni, nem kell elnézést kérni a késésért, csak csendben csatlakozzunk be. Viszont a protokollszakértő itt is megjegyezte, hogy: ne késsünk, mert, aki késik az más aljasságokra is képes lehet! Ne vegyük el a másik figyelmét!

Záró gondolatok

Görög Ibolya humora, stílusa, előadásmódja és szakterületén szerzett tudása páratlan. Nagyon hasznos tudást és ami még fontosabb nagyon nagy értéket közvetít az előadásai során. Sajnos kopik a kultúránk, ez például az étkezési szokásainkban és meglátszik. Nem kell angol nemesként viselkednünk az asztalnál, de ügylejünk rá, hogy az étkezéskor mutatott kép sok mindent elárul rólunk. Például ne tegyük fel a könyökünket az asztalnál és erre hívjuk fel a fiatalabb generáció figyelmét is.

Számomra az előadás legfontosabb üzenete az volt, hogy bátran merjük felvállalni a kultúránkat és ne vonakodjunk ezt másoknak is közvetíteni. 

Mindenkinek javaslom, ha van rá lehetősége hallgassa meg Görög Ibolyát élőben, esetleg korábbi előadásait online vagy bátran vegye meg és olvassa el a témában írt könyveit.

Görög Ibolya a tavalyi előadáshoz hasonlóan egy Márai idézettel engedte útjára a közönséget:

Márai Sándor: A formákról

„A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formájához. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban, s este, ha éppen társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért. A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled a kalapod. Nem tehetsz mást.”

Márai Sándor: A formákról

Itt tudja megtekinteni a tavalyi előadásról készült videót:

Görög Ibolya 2022-ben az Ipartesület székházában

Ezen a linken pedig a 2022-es előadásról olvasható el az összefoglaló:

Kapcsolódó hírek

Ismét ellátogatott a Mikulás az Ipartestületbe

A december hónap talán a legnépszerűbb időszak a gyerekek körében: Mikulás, majd karácsony és ráadásul kezdődik a téli szünet is. És ha szerencsénk van még hó is esik. 2023. december 6-ára szervezte a Budafok-Tétény Általános Ipartestülete a kerület legnagyobb Mikulás ünnepségét, ahol több száz gyereket és a szüleiket látták vendégül.- Kovács Csaba beszámolója

6. Borest beszámoló

Budafok-Tétény Általános Ipartestület által szervezett borest egy igen nívós, népszerű bállá nőtte ki magát.
Jurás László, az Ipartestület elnöke-az est folyamán pedig profi házigazda- megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Borest már hagyománnyá vált, amivel teljesen egyet tudok érteni. Azt gondolom egy esemény nem attól lesz hagyomány, ha szervezők rendszeresen, évről-évre megrendezik azt, hanem a visszatérő vendégek teszik azzá. A 6. Boresten rengeteg ismerős arc volt jelen, ami számomra azt jelenti, hogy a tavalyi alkalommal is remekül érezték magukat – Kovács Csaba beszámolója

MEGHÍVÓ vállalkozói fórumra 2023. 11. 13.

A Budapest Főváros XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. október 19-ei ülésén elfogadta a kerületi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázati úton történő támogatásáról szóló előterjesztését.

Ez is érdekelhet

Rendezvény

Ismét ellátogatott a Mikulás az Ipartestületbe

A december hónap talán a legnépszerűbb időszak a gyerekek körében: Mikulás, majd karácsony és ráadásul kezdődik a téli szünet is. És ha szerencsénk van még hó is esik. 2023. december 6-ára szervezte a Budafok-Tétény Általános Ipartestülete a kerület legnagyobb Mikulás ünnepségét, ahol több száz gyereket és a szüleiket látták vendégül.- Kovács Csaba beszámolója

ELOLVASOM »
Rendezvény

6. Borest beszámoló

Budafok-Tétény Általános Ipartestület által szervezett borest egy igen nívós, népszerű bállá nőtte ki magát.
Jurás László, az Ipartestület elnöke-az est folyamán pedig profi házigazda- megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Borest már hagyománnyá vált, amivel teljesen egyet tudok érteni. Azt gondolom egy esemény nem attól lesz hagyomány, ha szervezők rendszeresen, évről-évre megrendezik azt, hanem a visszatérő vendégek teszik azzá. A 6. Boresten rengeteg ismerős arc volt jelen, ami számomra azt jelenti, hogy a tavalyi alkalommal is remekül érezték magukat – Kovács Csaba beszámolója

ELOLVASOM »
Uncategorized

MEGHÍVÓ vállalkozói fórumra 2023. 11. 13.

A Budapest Főváros XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. október 19-ei ülésén elfogadta a kerületi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázati úton történő támogatásáról szóló előterjesztését.

ELOLVASOM »
Aktuális

V. Üzleti reggeli 2023. 10.10.

2023.10.10-én 5.alkalommal rendezte meg üzleti reggelijét Budafok-Tétény Általános Ipartestülete székházában. A mostani eseménynek több különlegessége is volt, hiszen a 22. kerület egyik testvérvárosából, Barótból is ellátogatott pár ottani vállalkozó Benedek-Huszár János polgármesterük kíséretében. Karsay Ferenc helyi vállalkozóknak nyújtott át plaketteket munkájuk elismeréseként és Farkasdi Károly, a Tropicarium tulajdonosa az eseményen felajánlott 1 millió forintot a Törley Mauzóleum karbantartására. Az esemény fő tematikája a vállalkozások energiahatékonysága volt, melyről Nagy Péter az Energy Control Kft. ügyvezetője és a BPMK alelnöke tájékoztatta a vállalkozókat- Kovács Csaba beszámolója.

ELOLVASOM »