fbpx

Kézműves vásár 4. rész

Dél-budai Kézműves Vásár 2023

Első alkalommal rendezzük meg Kézműves vásárunkat. Az Auchan Savoya Parkkal és BKIK-vel közösen támogatjuk a dél-budai kézműveseket. Látogasson el Ön is március 24-én és 25-én a Savoya parki Auchanba és válogasson helyi kistermelők és kerületi vállalkozások portékáiból.

Az esemény résztvevői:
• Kaldeneker Lekvárosház
• Grapoila – Virgin Oil Press
• Nordur Cosmetics
• Olchili
• Kerámia Galéria
• Pettendi Farm
• Judit Glass
• Bakosfa
• Megszegett Ígéret Pékség
• Fabric Csokoládé

Húsvét előtt 2 héttel remek lehetőség akár az ajándékok beszerzésére. Ismerje meg a helyi termelőket és portékájukat Ön is!

Tíz részes sorozatunkban bemutatjuk a vásár résztvevőit.

OLCHILI

„Az Olchili márkanév a saját nevem (Olivér) és a chili szó összeolvadásával jött létre. 2018-ban már 24
fajta chili paprikám volt, a gyengébbektől egészen a világ legerősebbjéig. Ennek hatására a palettám
is bővülni kezdett, az év végére elértem a 20+ állandó termékemet.”


Kőszegi Olivér

Olchili termékek

Történetem

Gyermekkoromtól kezdve nagyon érdekelnek a növények és az állatok. Így már akkor is foglalkoztatott a növénytermesztés. Emellett egész fiatalon erős evő voltam, és elképzelhetetlennek tartottam az ételek chili nélküli elfogyasztását.

Mindössze 14 éves voltam, amikor egyik kedves ismerősöm hozott nekem Mexikóból Jalapeno és Habanero chili magot, s ekkor szerettem bele igazán a „csípősbe”. Ezeket a következő évben elültettem, s lett egy pár chili palántám -megjegyzem nem túl nagy sikerrel-, amelyek termését akkor még borzasztóan csípősnek éreztem a hazai hegyes erős paprika után. Mivel megtetszett ez az új csípős érzés, és kíváncsi voltam – vajon milyen lehet az a chili, ami még ennél is erősebb – így 2015-ben vásároltam külföldről különböző magokat. Voltak chilik és különleges paradicsomok is egyaránt. Ezekből a magokból, 2016-ban már 10 féle chili és 8 fajta paradicsom termett a kertemben. 2017-re újabb chili fajtákkal bővült a konyhakertem. Évről évre egyre több tapasztalatot szereztem a különböző paprikák és paradicsomok termesztési technológiájában, így 17 évesen már 100 chili palántám volt, rengeteg terméssel. Ennyi paprikát megenni nem lehet, éppen ezért kísérletezni kezdtem, a kísérleteim pedig sikeressé váltak az ismerőseim körében. Ekkor gondoltam arra, hogy mi lenne, ha én is chili termelő lennék, így 2017 őszén belekezdtem a saját vállalkozásomba, 7 termékkel. Az Olchili márkanév a saját nevem (Olivér) és a chili szó összeolvadásával jött létre. 2018-ban már 24 fajta chili paprikám volt, a gyengébbektől egészen a világ legerősebbjéig. Ennek hatására a palettám is bővülni kezdett, az év végére elértem a 20+ álladó termékemet. 2019-ben 1500 chili paprika palántával és 200 paradicsom palántával kezdtem az évet.

2019 őszén a chili szakértők előtt is ismertté vált a nevem, illetve az általam képviselt márkanév: az Olchili. Versenyekre mentem a termékeimmel, a Csipogó Chipotle Áfonyás BBQ szószom, az International Flavor Awardson 3. helyezést ért el BBQ-Chipotle kategóriában, Amerikában a BBQ hazájában! Nem sokkal később a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce-om, a solymári HunHot országos chili versenyen Aranyérmet nyert extra csípős kategóriában, azaz elnyerte 2019-ben Magyarország legcsípősebb szósza díját, a Chilis Mustárommal pedig a 2. helyet szereztem meg kategóriájában. 2019 őszén kezdtem a tanulmányaimat, a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karán (Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem), célom a tudásom fejlesztése, amelyet a chili- és a paradicsomtermesztésben szeretnék majd kamatoztatni.

2020-ban is bővült mind a chili és mind a paradicsom állomány a kertjeimben, azaz 2000 chili paprika és 300 paradicsom kapott helyet. 2020 őszén újabb díjakat nyertem, a West Side-Hamburger szósz, és az Erős Oli Extra fermentált chili krém, az International Flavor Awardson 2. helyezést ért el, azaz Világbajnoki ezüstérmes lett, Amerikában! A Marhára Erősss BBQ szószom pedig, Bronz Minősítést kapott az I. Magyar Ízek Versenyén!

2021-ben a tavalyi évhez hasonló chili és paradicsom tőszámmal rendelkezem az ültetvényekben. Június elején kerültek kihirdetésre a II. Magyar Ízek Versenyének eredményei, amelyek alapján a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce Bronz, a Melon Man Ezüst, a Nacho Nico Bronz, az Erdei Ínyencség Bronz, a Cukormentes Eperlekvár Ezüst, a Cukormentes Meggylekvár Ezüst és a Cukormentes Málna lekvárom szintén Ezüst minősítésben részesült. A magyar verseny kihirdetése után két nappal később megérkezett az eredmény a 2021. évi, 25. Zest Fest-Fiery Food Challenge-ről Texasból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely a leghíresebb és legnagyobb Amerikai verseny. Érdekesség hogy a termékeket 80-100 fős bizottság kóstolja és értékeli. Az eredmények között keresgetve, hatalmas meglepetés ért, amikor megpillantottam, hogy a Chilis Mustár Világbajnoki Aranyérmes lett. Ezen a versenyen először, 2021-ben lett magyar termék aranyérmes.

Június végén egy újabb nagyszerű amerikai versenynek az International Flavor Awards-nak érkeztek meg az eredményei Wisconsinból, melyek alapján a Carolina Reaper Ultra Hot Sauce újabb sikert ért el, azaz X-Hot kategóriában 3. (Bronzérmes) lett!

Az ősz is izgalmasan indult, mivel szeptember közepén a Londonban tartott 2021. évi Great Taste Awards-on, melyet a világon mindenhol gasztronómiai gálaként tartanak számon, a Chilis Mustár 2 csillagot nyert el, azaz Gasztro Oscar-díjas lett.

Október végén újabb verseny eredménye érkezett meg, egyenesen Wisconsinból az Amerikai Egyesült Államokból, pontosabban a 2021. évi International Spicy Flavor Awards-ról. Mely alapján a Nacho Nico Salsa szószom Salsa-Mild kategóriában és a Melon Man sárgadinnyés chili szószom Fruit-Salsa kategóriában, Ezüstérmet nyertek.

2022-ben tovább bővült a chili -és paradicsom állomány a kertekben, immáron 2400 bokor chili és 400 tő paradicsom lett felnevelve, emellett a feldolgozás helyszíne is fejlődött közelebb kerülve a professzionális szintű feldolgóhoz. A chili termések mennyisége a korábbi évekhez képest szintén sokszorosára nőtt. A 2022/23-as egyetemi tanévben végzős kertészmérnök hallgatóként, a chili paprikák kapszaicin tartalmának vizsgálatából írom a szakdolgozatomat, melyből a levont konklúziókat a vállalkozás tovább fejlesztésébe fektetem be.

  1. október 1-én lett meg az eredmény a 2022. évi, 26. Zest Fest-Fiery Food Challenge-ről Texasból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely a leghíresebb és legnagyobb Amerikai verseny. Érdekesség hogy a termékeket 80-100 fős bizottság kóstolja és értékeli. Az eredmények között keresgetve, a tavalyi évhez hasonlóan idén is hatalmas meglepetés részese lettem, amikor megpillantottam, hogy a FlaMangó Világbajnoki Aranyérmes lett (Hot Sauce: Fruit Based – Mild/Medium kategóriában). Ezzel egyedüli magyarként szereztem aranyérmet a 2022-es versenyen.
  2. novemberében megérkeztek az Internetional Flavor Awards eredményei is Wisconsinból, az Amerikai Egyesült Államokból, mely alapján a Mr.Bacon – Szarvasgpmbás BBQ szószom Alcohol-Infused kategóriában Világbajnoki Ezüstérmes -és a Top 3 Mix – Smoked Hot Sauce-om X-Hot Salsa kategóriában Világbajnoki Bronzérmes lett.

Továbbiakban célom, a jelenlegi termékeim megtartása, és a következőkben a vállalkozásom fejlesztése, bővítése.

Számomra nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos!

További információért keressék fel az Olchili weboldalát, valamint Facebook és Instagram oldalát.

Találkozzunk a Kézműves vásáron március 24-én és 25-én! Az esemény Facebook linkje itt található.

Kapcsolódó hírek

6. Borest beszámoló

Budafok-Tétény Általános Ipartestület által szervezett borest egy igen nívós, népszerű bállá nőtte ki magát.
Jurás László, az Ipartestület elnöke-az est folyamán pedig profi házigazda- megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Borest már hagyománnyá vált, amivel teljesen egyet tudok érteni. Azt gondolom egy esemény nem attól lesz hagyomány, ha szervezők rendszeresen, évről-évre megrendezik azt, hanem a visszatérő vendégek teszik azzá. A 6. Boresten rengeteg ismerős arc volt jelen, ami számomra azt jelenti, hogy a tavalyi alkalommal is remekül érezték magukat – Kovács Csaba beszámolója

MEGHÍVÓ vállalkozói fórumra 2023. 11. 13.

A Budapest Főváros XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. október 19-ei ülésén elfogadta a kerületi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázati úton történő támogatásáról szóló előterjesztését.

6. Borest – 2023. november 25., szombat 18.00

Idén 6. alkalommal rendezi meg Budafok-Tétény Általános Ipartestülete a már hagyománnyá vált Borestjét, ahol a kiváló hangulat mellett finom ételeket és még finomabb borokat lesz lehetőségünk kóstolni.

Ez is érdekelhet

Rendezvény

6. Borest beszámoló

Budafok-Tétény Általános Ipartestület által szervezett borest egy igen nívós, népszerű bállá nőtte ki magát.
Jurás László, az Ipartestület elnöke-az est folyamán pedig profi házigazda- megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Borest már hagyománnyá vált, amivel teljesen egyet tudok érteni. Azt gondolom egy esemény nem attól lesz hagyomány, ha szervezők rendszeresen, évről-évre megrendezik azt, hanem a visszatérő vendégek teszik azzá. A 6. Boresten rengeteg ismerős arc volt jelen, ami számomra azt jelenti, hogy a tavalyi alkalommal is remekül érezték magukat – Kovács Csaba beszámolója

ELOLVASOM »
Uncategorized

MEGHÍVÓ vállalkozói fórumra 2023. 11. 13.

A Budapest Főváros XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testülete 2023. október 19-ei ülésén elfogadta a kerületi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázati úton történő támogatásáról szóló előterjesztését.

ELOLVASOM »
Aktuális

V. Üzleti reggeli 2023. 10.10.

2023.10.10-én 5.alkalommal rendezte meg üzleti reggelijét Budafok-Tétény Általános Ipartestülete székházában. A mostani eseménynek több különlegessége is volt, hiszen a 22. kerület egyik testvérvárosából, Barótból is ellátogatott pár ottani vállalkozó Benedek-Huszár János polgármesterük kíséretében. Karsay Ferenc helyi vállalkozóknak nyújtott át plaketteket munkájuk elismeréseként és Farkasdi Károly, a Tropicarium tulajdonosa az eseményen felajánlott 1 millió forintot a Törley Mauzóleum karbantartására. Az esemény fő tematikája a vállalkozások energiahatékonysága volt, melyről Nagy Péter az Energy Control Kft. ügyvezetője és a BPMK alelnöke tájékoztatta a vállalkozókat- Kovács Csaba beszámolója.

ELOLVASOM »
görög ibolya előadása
Aktuális

Görög Ibolya előadása Online protokoll címmel a Budafok-Tétény Általános Ipartestület Székházában- Kovács Csaba beszámolója

Görög Ibolya neve már sokaknak ismerősen cseng itt a kerületben, hiszen immár másodjára hívta meg vendégül a helyi Ipartestület. A protokollszakértő tavalyi előadása olyannyira sikeres volt, hogy az akkor készült videó közel kilencezer megtekintésnél jár! Ezek a számok magukért beszélnek, így nem volt kérdés, hogy ezt az eseményt meg kell ismételni. Aki idén is eljött, már biztos lehetett benne, hogy az est folyamán nagyon szórakoztató és hasznos előadásban lesz része. Az idei előadás apropóját az egyre népszerűbb home office adta és az azzal kapcsolatos online protokollról tanulhattunk.

ELOLVASOM »